Mateřská škola Sokolov, Kosmonautů 1881

Provoz mateřské školy

Po - Pá: 06.00 - 16.30

Drobečková navigace

Úvod > Jídelna > Zdravá školní jídelna

Zdravá školní jídelna

Certifikát Zdravé školní jídelny (k nahlédnutí)

Co je zdravá školní jídelna - principy projektu

Český systém školního stravování nám může závidět celý svět. Je potřeba se o něj podle toho starat a hýčkat si ho. Projekt Zdravá školní jídelna se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:

1.

Vzdělaný personál

Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu.

2.

Informovaný strávník

Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů.

3.

Motivující pedagog a vedení školy

Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů.

 

10 kritérií Zdravé školní jídelny

Kritérium 1.

Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi

Kritérium 2.

Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)

Kritérium 3.

Správné a bezchybné vedení spotřebního koše

Kritérium 4.

Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů

Kritérium 5.

Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka

Kritérium 6.

Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí

Kritérium 7.

Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní

Kritérium 8.

Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny

Kritérium 9.

Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí

Kritérium 10.

Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči

 

Slovní hodnocení našeho jídelníčku krajskou hygienickou stanicí

Výsledek hodnocení: VÝBORNÝ JÍDELNÍČEK

Předložený jídelní lístek je zpracován dle požadavků projektu „ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA“ a „Nutriční doporučení MZ ČR ke spotřebnímu koši“.

Z pohledu zavádění nových trendů do školního stravování je školní jídelna na velmi vysoké úrovni a nastavený standard si udržuje.

Vedoucí stravování sleduje současné trendy a nadále se v této oblasti vzdělává. Příkladem toho je rozmanitá nabídka zeleninových či luštěninových pomazánek, nabídka bezmasých pokrmů, které jsou vždy vhodně kombinovány s polévkou. Zelenina a ovoce jsou vždy součástí přesnídávek a svačin. Současně lze konstatovat, že zelenina je dětem podávána při každém jídle, a to jako doplněk svačiny nebo přesnídávky, nebo jako součást hlavního jídla v polévce nebo hlavním chodu. Stejně tak je dodržován pitný režim - dětem je vždy k dispozici čistá voda, dále neslazený čaj či voda se šťávou nebo voda ochucená ovocem/zeleninou.